EN | CZ

Nad mraky - podzimní cesta na Lysou horu

tip: kliknětě na fotografii pro větší náhled, poté kolečkem myši přejděte na další/předchozí; náhled zavřete kliknutím na střed fotografie

23. listopad 2011

Vyjít nad mraky a vidět inverzi jsem si dlouho přála, ale bylo těžké na takové počasí narazit nebo předem odhadnout. Díky webkamerám českého hydrometeorologického ústavu se podařilo. Tři jsou umístěné přímo na Lysé hoře, mají skvělé rozlišení a citlivost, a tak i ve tmě byla inverze poznat.

Jedné podzimní v noci jsem se probudila, bylo to kolem půk páté ráno. Jelikož byla zrovna sezóna inverzí, koukla jsem na webkamery a inverze tam zrovna byla krásně vidět. Netrvalo dlouho a naprosto neplánovaně padlo rozhodnutí teď nebo nikdy. Sbalit foťák, objektivy, stativ a vyrazit na 1,5 h cestu k Hotelu Bezruč, a pak vystoupat z 625 m až na vrchol ve 1323 m, asi 4 km (podle zvolené trasy), se zastávkami a focením mi to zabralo 2,5 h.

 

 

Začátek výšlapu z parkoviště hotelu Bezruč, bylo 8 hodin ráno. Pohled na kopce zahalené v nízkých mracích a pár zběžných fotografií ze začátku výšlapu.
Cesta dále vzhůru, do mraků... a nad mraky :)
Po odpočinku a občerstvení na vrcholu, dobré teplé polévce, a dlouhém koukání na převalující se mraky, bylo na čase vyrazit na cestu zpátky, bylo kolem druhé hodiny odpoledne, západ sluníčka toho dne byl v15:57.
Lysá hora je nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd.

Informace lysahora.cz a lysa-hora.cz
a tady je pěkný přehled turistických tras v okolí Lysé