EN | CZ

Londýn - listopad 2011

Můj 3 denní výlet do Londýna v listopadu 2011. Byla to má první návštěva Londýna, takže jsem ji strávila potulováním se po centru a fotografováním ... skvělá relaxace...

Můžete prohlížet postupně nebo klinout na konkrétní část. Obrázek zvětšíte kliknutím na něj, pak doporučuji použít kolečko myši pro přesun na další. Vetší náhled zavřete klávesou Esc nebo kliknutím na střed obrázku.

Muzeum Sherlocka Holmese | Londýn ve dne (hlavní atrakce) | London Eye | Londýn v noci | London Bridge | Taxíky | Vzpomínka na padlé | Metro | průvod Lord Mayor's Show | Ohňostroj | Kamion Coca-cola | M&M's World | Hostel

Muzeum Sherlocka Holmese (http://www.sherlock-holmes.co.uk)

Má první zastávka nemohla vést nikam jinam :) Už od malička jsem byla velký obdivovatel a náruživý čtenář příběhů slavného detektiva Sherlocka Holmese, takže mé prvni kroky vedly na jednu z nejznámějších adres na světě: 221b Baker Street (a také to bylo nejblíž mému ubytování ;)

Londýn ve dne

Fotografie z toulek po centru - všechno co je pro Londýn tak typické: slavné telefonní budky, Westminsterský palác a Big Ben, Westminsterský moste, náměstí Piccadilly, Trafalgarské náměstí.. a další

Londýnský Tower, most Tower Bridge, Fish&Chips a další

London Eye

Obří ruské kolo na břehu řeky Temže. Je to nyní největší vyhlídkové kolo v Evropě, známé pod názvem v překladu Londýnské oko, původně se však jmenovalo Millennium Wheel, tedy Kolo tisíciletí.

Má 32 uzavřených klimatizovaných kabinek, každá váží 10 tun a je určena pro 25 lidí. Kolo se otáčí velmi pomalu - rychlostí 26 cm za sekundu (0,9 km/h), takže jedna otáčka trvá 30 minut a běžně na nástup a výstup nezastavuje.

Celá konstrukce je vysoká 135 m a kolo má průměr 120 metrů. (oficial website)

Noční Londýn

Tower Bridge

Pár dalších záběrů slavného mostu a exkurze dovnitř.

 

Londýnské taxi

Známé černé londýnské taxíky, a nejenom černé..

Zajímavá fakta: Než taxikář získá licenci, musí složit test. Je to nároční test vyžadující, aby taxikář znal ulice centrálního Londýna jako své boty. K tomu je nutné roční intenzivní studium.

Výsledkem je, že londýnští taxikáři jsou známí tím, jak dokonale a detailně znají všechny ulice a známé atrakce. Dokonce existují vědecké studie, které dokazují, že londýnští taxikáři mají díky tomuto studiu a další praxi větší hipokampus (část velkého mozku, která se stará o uchovávání informací a prostorovou orientaci). (www)

Vzpomínkový den

Remembrance Day, den vzpomínek na padlé ve válkách padl zrovna na jeden ze dnů mé návštěvy. Lidé nosili symbolické květy vlčího máků (poppy) a zapichovali malé dřevěné křížky před Westminster Abbey jako vzpomínku na své příbuzné, ktere padli v bojích. Výtěžek z prodeje červené květů jde na charitu podporující válečné veterány.

Londýnské metro a vlaková stanice Eurostar

The Lord Mayor's Show (http://www.lordmayorsshow.org/)

Nádherný průvod s více než 6 000 účastníky a stovkami tisíc diváků v ulicích centra. Koná se každý rok druhou sobotu v listopadu a je jednou z nejstarších a nejznámnějších událostí v Londýně, historie sahá až 800 let zpět. Procesí je skoro 5 km dlouhé a potrvá téměř 1 hodinu než kolem Vás celé projde. Celý den je zakončen ohňostrojem na řece Temži.

Na konci průvodu můžete vidět starostu centra Londýna mávajícího ze svého zlatého kočáru. Průvod uzavírá uklízecí četa - dokonalé :)

The Lord Mayor's Show - ohňostroj

..příprava na ohňostroj v 17h.. na mostě Waterloo se hromadil jeden stativ za druhým. Zaujala jsem místo uz raději hodinu předem, výhled byl nádherny. Vzadu na fotografiích je vidět osvětlená bílá katedrála svatého Pavla.

Coca-Cola kamion

Coca-Cola Vánoční kamion přímo před London Bridge, rozdávali plechovky Cocacoly, zpívali vánoční písně a zdarma fotili lidi, tak mám aspoň jednu mou fotografii z Londýna :)

 

M&M's World

Přátelé mě zavedli do tohohle obchodu - je obrovský! Čtyři patra jenom bonbónů a produktů M&M's. Je to nyní největší obchod na sladkosti na světě (3 250 m2). Chtěla jsem druhý den pořídit více fotografií, ale zavřeli už dříve, i když byly ulice plné dychtivých turistů, co chtěli dovnitř.... neuvěřitelné. (www.mmsworld.com)

 

The Green Man Hostel

Mé ubytování: pěkný a čistý hostel hned vedle stanice metra. Zvenku vypadá jak hostinec, ten však zároveň slouží i jako nonstop recepce. Nabízí ubytování za rozumnou cenu a mají WiFi zdarma, což i v dnešní době zdá se není v ostatních hostelech vůbec běžné.

(http://thegreenmanhostel.co.uk/)